•  

  Mechelbaan 150

  2861 OLV Waver

 •  

  015/75.56.63

  peterjacobs@portima.be

Privé

Beleggen in 5 slimme stappen

 

1. Bepaal uw ijzeren spaarreserve

Onder uw ijzeren spaarreserve verstaan we de bedragen die u nodig hebt voor het dagelijkse leven, voor een onverwachte tegenslag of voor aankopen die u in de nabije toekomst heeft gepland.
De grootte hangt af van uw levensstandaard, de behoefte aan zekerheid en uw concrete plannen op korte termijn. Het netto gezinsinkomen van 6 maanden kan een richtbedrag zijn maar het is best mogelijk dat het in uw geval hoger ligt. 
Uw ijzeren spaarreserve daar wilt u het liefst zo weinig mogelijk risico mee lopen en daarom raden wij u aan om deze reserve op een spaarrekening te zetten. Hier staat het veilig en u kunt er te allen tijde aan.

 

 

2. Vul uw fiscale voordeelposten in

Dit jaar kan u voor het wettelijke pensioensparen tot 830 EUR beleggen in een pensioenspaarplan. Daarnaast kunt u nog een premie van maximum 1950 EUR storten in het kader van langetermijnsparen.
Zo realiseert u al snel een belastingwinst van 30% tot 40% van de belegde kapitalen.

 

 

3. Vind een oplossing voor uw specifieke beleggingsdoelstellingen.

Sparen voor kinderen of kleinkinderen

 • de babyrekening
 • jongerenspaarrekening

 

Een huis kopen of bouwen?

 • permanente opdracht voor geld over te schrijven van uw zichtrekening naar uw spaarrekening
 • de termijnrekening

 

Sparen voor uw pensioen

 • pensioensparen met fiscaal voordeel (Opti Plan Fiscaal of FLEXI Saving)

 

Een regelmatig inkomen uit uw kapitaal

 • de termijnrekening

 

(een deel van) Uw vermogen overdragen

 • aan wie wilt u uw geld overdragen
 • op welk tijdstip overdragen
 • voorwaarden van de overdracht

 

4. Breng uw beleggingsportefeuille in kaart

Uw beleggingsportefeuille is het totaal van alle geldmiddelen waarover u beschikt. Hierin zitten niet uw ijzeren spaarreserve, bedragen voor pensioensparen of langetermijnsparen en de bedragen voor uw specifieke beleggingsdoelstellingen.

De tegoeden van een schenking, erfenis of groepsverzekering die u nog moet ontvangen, worden wel opgenomen in de beleggingsportefeuille.

Het rendement wordt bepaald door de mate waarin de belegde tegoeden zijn gespreid over aandelen, obligaties en cash.

De mate waarin belegt is in aandelen, obligaties, cash en alternatieve beleggingen bepalen het risico van uw portefeuille. Maar het is niet altijd zo dat een portefeuille die bestaat uit 75% obligaties en 25% aandelen veiliger is. Indien er in het obligatiegedeelte voor een belangrijk gedeelte is belegd in Amerikaanse dollar dan is de portefeuille een stuk risicovoller dan de gewone verhouding 75% obligaties en 25% aandelen.

 

 5. Stuur uw portefeuille bij, waar nodig

Op basis van de informatie waarover we nu beschikken, kunnen we u een beleggingsportefeuille aanbevelen die aansluit bij uw beleggersprofiel.

 

Voor beleggers met een defensief, neutraal of dynamisch profiel zijn er de strategiefondsen. Strategiefondsen beleggen in een mix van tientallen aandelen en obligaties en staan borg voor een optimale risicospreiding.

 

Hiernaast kunt u ook beleggen in fondsenportefeuilles, deze zijn beschikbaar voor de vijf beleggersprofielen en voor alle portefeuilles groter dan 100.000 EUR. Zoals de naam al zegt beleggen fondsenportefeuilles enkel in fondsen. De beleggingsspecialisten kiezen de fondsen die het meest koopwaardig zijn en nemen deze dan op in de portefeuille.

 

Kiest u liever zelf wat er in uw portefeuille zit? Dit kan ook! U kunt kiezen voor fondsen, euro-obligaties, aandelen en/of financiële verzekeringen. Zorg er in dit geval voor dat uw portefeuille niet te ver afwijkt van uw beleggersprofiel.

 

 

Gouden beleggingsregels:

 

Regel 1: Leg niet alle eieren in dezelfde korf. Zorg dus voor een voldoende grote risicospreiding

Regel 2: Respecteer steeds de beleggingshorizon die wij aanbevelen. Beleg bijvoorbeeld enkel in aandelen met geld dat u minstens vijf jaar lang kan missen

Regel 3: Bekijk uw beleggingsportefeuille regelmatig. Want doordat de koersevoluties van de verschillende waarden die u bezit na verloop van tijd sterk van elkaar kunnen afwijken, kunnen ook de samenstelling en het risico van uw portefeuille gevoelig wijzigen, zelfs als u geen waarden hebt ge- of verkocht.

 

Ook hier werken wij samen met gekende specialisten en maatschappijen.

Onze deur staat voor u open.

Ma tem Do
9-12u / 14-18u

Vrijdag
9-12u

Zaterdag*
10-12u

*Tijdens de zomermaanden juli en augustus, is het kantoor op gesloten op zaterdag

Peter Jacobs

Zaakvoerder

Spreek met een professional Uw dossier is onze business

Toekomst

Verzeker je toekomst. Wij bieden de beste oplossingen om je toekomst voor jou en je gezin veilig te stellen. Kom langs voor een persoonlijk gesprek!

Financiële oplossingen

Wij geven in een persoonlijk gesprek advies voor de beste financiële oplossingen voor uw plannen.

Strategie

Keuzes maken in verzekeringen is niet altijd even evident. Selecteren op risico’s, of op budget? Zakenkantoor Jacobs helpt u graag verder met deze strategische keuzes.